Slider

60 Dan hmeljarjev

Na jubilejno 60. praznovanje

so se začeli začeli tako predstavniki hmeljarjevkot Turističnega društva Braslovče  pripravljati že več mesecev prej. K organizaciji spremljajočih prireditev so poleg Društva hmeljarjev in Občine Braslovče pristopili tudi Ribiška družina Šempeter, Športno društvo Braslovče in Šahovski klub Braslovče.
Dva tedna pred uradno prireditvijo so se ribiči pomerili v športnem ribolovu za Pokal hmeljske kobule na Braslovškem jezeru.
V petek, 12. 8. 2022, je pod kozolcem potekala slavnostna seja Združenja hmeljarjev Slovenije. Minila je v senci rekordne suše, saj so se izsušili nekateri namakalni viri. Na Koroškem in v nekaterih delih Savinjske je toča poškodovala nasade do te mere, da se jih niti ni splačalo obirati. Kljub zelo črnogledim ocenam glede letine pa so se obrazi razvedrili ob imenovanju novega hmeljarskega para. Starešina je postal Aljoša Uršič iz Dolenje vasi, ki prideluje hmelj na več deset hektarjih, princesa pa Minca Marovt iz Topovelj, ki je razpeta med hmeljišči in katedro za razredni pouk na ljubljanski pedagoški fakulteti.
V soboto dopoldne so starejši šahisti zaigrali za pokal hmeljske kobule, mladi pa popoldne na turnirju za pokal Hmeljko. Kljub temu da je vreme kazalo slabo, so športniki v Rakovljah zavzeto tekmovali v odbojki na mivki za pokal hmeljske kobule.
Priprave na veliko jubilejno praznovanje so bile en dan prej na vrhuncu in jih ni omajal niti zlovešči dež. Na srečo se je vreme naslednji dan močno popravilo in braslovški »turisti« so se še bolj navdušeno lotili zadnjih priprav. Vedeli so, da bo obisk tako zaradi okrogle obletnice kot tudi pomembnih gostov in imenitnih ansamblov boljši od povprečnega.
Opoldne je zadišalo po slastnem volu na žaru in najemniki stojnic so že razpostavili svojo ponudbo, od suhe robe, domačih specialitet do sladkorne pene. Številni obiskovalci so si uradni del primopredaje starešinstva lahko popestrili s fotografiranjem bodisi ob slovenski miss Maji Čolić ali pa predsedniškem kandidatu Anžetu Logarju. Poleg članov Društva podeželske mladine Spodnje Savinjske doline so se v hmeljarskih veščinah pomerile tudi ostale finalistke za miss Slovenije.
Ko se je popoldne prevesilo v večer, pa so akorde Savinjskih sedem nadomestili priznani ritmi Modrijanov. Kljub naporom strežnega osebja je bilo obiskovalcev enostavno preveč. A nihče se ni obremenjeval s tem; prav nasprotno. Pivo je na dobro razporejenih točilnih pultih teklo v potokih in uspešno gasilo žejo razposajenih stotin obiskovalcev. Zaradi podaljšanega konca tedna ob Marijinem vnebovzetju so se najbolj vztrajni obiskovalci poslovili šele kakšno uro po petelinjem petju.