Slider

Gregorjevo 2019

Pomladi naproti zaplavali gregorčki

Gregorjevo je star običaj, ki se je v večji ali manjši meri ohranil po različnih koncih Slovenije. Za letošnje prvo praznovanje gregorjevega v občini Braslovče je podalo pobudo Turistično društvo Braslovče, ki je s svojimi prireditvami že slovi po prenašanju navad in običajev ter poznavanja nekdanjega življenja in dela ljudi braslovškega podeželja na mladi rod.

Vse do uvedbe gregorjanskega koledarja leta 1582 je veljal 12. marec za prvi pomladni dan, ko sv. Gregor luč v vodo vrže in naznani pomlad. Kot pozdrav soncu, daljšemu in toplejšemu dnevu, ko si pri delu ni bilo treba svetiti z oljenko, so kovači, usnjarji, čevljarji in drugi, ki so pri svojem delu potrebovali veliko svetlobe, v vodo spustili goreče predmete. Z Gorenjske, kjer se je ta običaj ohranil v največji meri, se je praznovanje gregorjevega, slovenskega praznika ljubezni in največje ptičje svatbe, preneslo tudi v druge slovenske pokrajine.

Najmlajši osnovnošolci OŠ Braslovče s podružnicami so izdelovali ladjice – gregorčke iz stiropora in papirja ter nanje pritrdili svečke. Posebej zanimivo pa je bilo v oddelku prvo- in drugošolcev na POŠ Gomilsko, kjer so se izdelovanju gregorčkov pridružili dedki in babice.

Na predvečer gregorjevega je bilo ob bregu malega Preserskega jezera, kjer stoji otok ljubezni, zelo živahno. Najmlajši so ob spremstvu svojih staršev spustili gregorčke v jezero, kot pozdrav prebujanju pomladi in z željo, da bo toplo sonce in dovolj vlage omogočilo, da bodo savinjska polja dobro obrodila.

Predsednik TD Braslovče Branko Ribizel je povedal, da je prvo praznovanje gregorjevega v Braslovčah rezultat skupnega sodelovanja TD Braslovče, Ribiške družine Šempeter, PGD Parižlje-Topovlje in OŠ Braslovče s podružnicami, in da je vredno, da se podobno zgodi tudi prihodnje leto.